O nama

O nama

Za osmeh na dečjim licima

Užičanin Aleksandar Đurić, koji živi i radi u Češkoj , došao je na ideju da na samo sedam kilometara od Užica napravi pravi mali raj za decu. Dečiji park „Beli jelen“ otvoren je od utorka za sve posetioce. U lepoj i čistoj prirodi i čarolijama koje privlače decu ali i odrasle, svi će moći da uživaju, u zavisnosti od vremenskih prilika, svakog dana od 10 do 20 časova do kraja godine.

Ne postoji put do sreće. Zapravo, put je sreća. Čini se da je baš tim putem, ispunjenim dečjim radostima, osmesima i nadom u bolje sutra, krenuo i Aleksandar Đurić, Užičanin koji već 13 godina živi i radi u Pragu. Miljama daleko od svog rodnog grada, ali ipak, svim srcem je tu. Ljubav prema domovini, deci, ali i svim sitnim radostima ovog sveta koje mogu usrećiti druge ljude, vraća ga u Užice. Na Petlovom brdu, na samo 7km od centra grada, Aleksandar je, uz pomoć svojih najbližih, sagradio jedan, ne tako mali park, u čijim će sadržajima deca, ali i odrasli, moći da uživaju svake godine, u periodu od jula pa do decembra, u skladu sa vremenskim uslovima.

Kako ste dobili motivaciju za građenjem ovog par ka za decu?

Želeli smo da našoj deci, podarimo radost i onda kada boravimo u Srbiji. Oni vole prirodu, druženje sa životinjama i zabavu na dečjim igralištima. Stoga, odlučili smo da im napravimo mali park kod bake i deke, na Zabučju. Vremenom, od malog igrališta, došli smo na ideju netradicionalnog zabavnog parka, kako bi i ostala deca mogla uživati i radovati se lepoj i čistoj prirodi, igrati se sa životinjama, upoznati nove drugare i nove igre.

Otkuda naziv „Beli jelen“?

Šetajući raznim parkovima po Češkoj, za sve ove godine, najviše pažnje, kako nama, tako i našoj deci, privukao je beli jelen. Verovatno će dosta ljudi pomisliti da je u pitanju albino jelen, ali ipak nije. Ovo je retka vrsta, koja je u Češku stigla oko 1780.godine, a veruje se da poreklo vodi iz Persije. Nažalost, njihov ukupan broj je u fazi opadanja, što priču o njima čini još interesantnijom. Otuda i želja da ovaj park nosi upravo naziv te divne, plemenite životinje. Takođe, postoji i jaka želja da ovaj raritet dovedemo kod nas u park, kako bi građani ne samo Užica, već i okoline, mogli da upoznaju lepotu ove životinje.

Čini se da gajite veliku ljubav prema životinjama?

Od malena je tako. Kao dečak, imao sam svoju odgajivačnicu šarplaninaca, a kada sam se preselio za Češku, jako sam se zainteresovao za konje. Često idem u obilaske raznih ergela. Možda su to neki od razloga što u našem parku sada postoje dva mališana – šarplaninci stari četiri meseca. Čini mi se da već sada odgovorno prihvataju ulogu čuvara parka, iako su još uvek mladi – uz osmeh nam govori Aleksandar. Park se nalazi nadomak Užica, i obiluje sadržaji ma koje zaista privlače pažnju, kako najmlađima tako i njihovim roditelji ma. Zaista deluje kao da ste ovo oduvek planirali i posvetili puno pažnje kako bi usrećili druge. Moglo bi se reći da to i jeste cilj ovog projekta, i mislim da je čovek najsrećniji kada zbog svojih dela vidi osmeh na licima drugih ljudi. Još ako su to najmlađi – onda je srce puno. Park je malo udaljen od grada, ali na jako lepoj destinaciji. Nalazi se na 750m nadmorske visine, i samim tim, svima je pružena prilika da osim u aktivnostima, uživaju u svežem vazduhu i lepotama koje nam okruženje daruje. Ono što naš park nudi jesu različiti kako zabavni, i edukativni programi – od vožnje na žičari, sportskih aktivnosti poput stonog tenisa i odbojke na pesku, pa sve do upoznavanja biljnog i životinjskog sveta. Takođe, biće organizovane manifestacije poput festivala vitezova, plesnih večeri pod maskama i radionica dečjih rukotvorina, itd. Možda je prerano pričati o daljim planovima, jer je park tek otvoren. Ali ipak, da li imate neku viziju za budućnost? Pošto je naša porodica srpsko-češka, želimo da naš mali park postane zabavno-edukativno-sportski program za decu. U planu je dolazak srpskog umetnika, pesnika, instruktora joge za decu, a u pregovorima smo sa raznim ljubiteljima konja, ali i ozbiljnim češkim sportistima i mažuretkinje koji svojim umećem osvajaju zlatne medalje na raznim šampionata sveta. Naš cilj su zadovoljna, srećna, nasmejana i radosna deca. Stoga, nadamo se da ćemo svake godine činiti naše goste srećnim i zadovoljstvom nim i da ćemo opravdavati iz godine u godinu naše ime – ime dečije radosti Beli jelen.

Izvor: Vesti grada Užice, strana 18 (http://www.graduzice.org/documents/VESTI_3498_1682.pdf)

Park dečje radosti BELI JELEN Zlatibor © 2022 Sva prava zadržana. | Izrada sajta Agencija BIT Soft